Zima je godišnje doba kada je priroda uspavana

67
views
Zima

Zima je najhladnije godišnje doba koje započinje 21. prosinca u kojemu dani traju kraće od noći, a priroda je uspavana u skladu s niskim temperaturama.

Dok smo u toplim ljetnim mjesecima razmišljali kako dnevni boravak integrirati u eksterijer, stiglo je vrijeme kada moramo početi razmišljati kako eksterijer integrirati u svoj životni prostor.

Zemlja se okreće oko Sunca jednom u godini dana, a kako je ta putanja eliptična tako se i udaljenost Zemlje od Sunca pri tome mijenja. Sukladno s tom činjenicom, mijenja se i količina topline koju Zemlja prima od Sunca tijekom godine.

Zima nastupa kad je određena polutka (sjeverna ili južna) najmanje izložena Sunčevim zrakama, neovisno o odaljenosti od Sunca.  Zima na sjevernoj polutki nastaje se kad je Zemlja najbliže Suncu, dok je tada na južnoj polutki vruće ljeto.

Kako nastaje snijeg

Snijeg je oborina u čvrstom stanju. Nastaje sublimacijom vodene pare u obliku razgranjenih heksagonalnih kristala i zvjezdica, koji su često pomiješani s jednostavnim ledenim kristalima. Kod temperature više od -10°C kristali su obično slijepljeni u pahuljice tankom prevlakom tekuće vode.

Tijekom padanja iz oblaka prema tlu, kristalići se međusobno sudaraju, spajaju, razbijaju, djelomično tope ili spajaju s kišnim kapima pa to sve utječe na konačan oblik snježne pahuljice. Iz tog razloga je snijeg koji pada najčešće nepravilnog oblika.

Između kristala i pahuljica nalaze se praznine ispunjene zrakom. Kad snijeg padne na tlo, zrak ostaje zarobljen između kristala, pa se zato čuje zvuk kad gazimo po netaknutom snijegu. Zvuk ovisi o temperaturi, ali i o strukturi snijega. Tada dolazi do loma ledenih kristala kroz koje onda izlazi zrak.

Uslovi za padanje snijega

Istraživanja pokazuju da nikad nije prehladno za padanje snijega. Može sniježiti i na iznimno niskim temperaturama zraka ako postoji vlaga i dizanje ili hlađenje zraka. Točno je da snijeg najčešće pada na temperaturi zraka oko 0°C jer topliji zrak može sadržavati više vlage. Svježe napadali snijeg sadrži i do 95% zarobljenog zraka.

Da li je snijeg jestiv?

Čisti snijeg je zasigurno jestiv. U gradskim područjima snijeg može biti zagađen pa se ne bi trebao jesti, no ni tada vjerojatno ne bi imao većih posljedica za zdravlje onih koji ga jedu. Ponekad snijeg može sadržavati alge koje mu daju crvenkastu boju. Taj snijeg je jestiv, a oni koji su ga probali čak kažu da ima dobar okus.

Top destinacije koje treba posjetiti zimi

Zima je stigla i jako joj se veselimo što nas je potaknulo da vas podsjetimo na sva divna mjesta koja su idealna za posjet po zimi. Ako volite snijeg, snježne krajolike, zimske radosti i aktivnosti onda je ovaj članak baš za vas.

Miami

Mjesto na kojem možete uživati na pješčanim plažama ili krenuti u pohod na kafiće je Miami, koji je izabran za najseksi grad u Sjedinjenim Američkim Državama. Tople zime, koktele, vrhunske restorane i noćne klubove, art-deco arhitekturu – sve to možete naći na jednom mjestu, u luksuznom Miamiju.

Kuba

Država kao stvorena za avanturiste je Kuba, najposjećenija od prosinca do veljače, kada je vrijeme suho s rijetkim padalinama, a temerature se kreću od 15 do 30 °C. Kuba svojim posjetiteljima nudi hotele na plažama, toplo more, najbolje cigare na svijetu te glazbu i ples uz bogat noćni život.

Maldivi

Otočna država u Indijskom oceanu najskuplje je, ali i najtraženije odredište. Vrhunac sezone na Maldivima je u veljači i ožujku, kada ima najviše sunčanog vremena, te tada možete najbolje osjetiti ugođaj bijelih pješčanih plaža, plave lagune, ronjenja, plivanja i eco-friendly luksuza.

Angvila

Otok u Malim Antilima na Karibima ekskluzivno je mjesto za odmor. Ukoliko želite vidjeti najljepše plaže Kariba, opustiti se uz gurmaske restorane i dobru zabavu, te tirkizno more, Anvgila je pravo mjesto za zimski odmor u prosincu, kada se temperature kreću oko 27°C.

Dubai

Među najtraženijim egzotičnim odredištima u zimskim mjesecima upravo je Dubai, mjesto na kojem u istom danu možete otići na skijanje u šoping centru i osjetiti vrući pijesak pod nogama. Zimi je tamo temperatura oko 23°C, što ovaj turistički raj, s bogatom ponudom restorana, čini pogodnim za sve one željne sunca i u hladnim mjesecima.

Comments

comments