Zdravlje je vaše najveće blago

71
views

Zdravlje se određuje kao visoki stupanj opće funkcionalnosti organizma, odnosno nenarušenost funkcionalnosti organizma, harmonija i nenarušenost intelektualnih i bioloških funkcija.

Također se, u proširenom smislu može promatrati kao stanje dobrog tjelesnog, psihičkog i društvenog blagostanja. Zdravlje se najčešće upotrebljava kao pojam odsustva od bolesti, traume kao ozljede i njihovih posljedica, deformacija i duševnih poremećaja.

Neki od uvjeta zdravlja su uravnotežena prehrana, tjelesna aktivnost i higijena, te stabilne obiteljske i društvene okolnosti.

Zdravlje treba čuvati

Noći su sve duže, sat se pomiče unazad, a police ljekarni su prepune proizvoda za sprječavanje prehlade. Zima je u punom zamahu, a poželjno bi bilo da ove godine ne utječe na naše zdravlje.

Kašalj, šmrcanje, promrzle noge i ruke kao i obična prehlada ne moraju nužno biti scenarij u ovim hladnim danima. Evo 15 savjeta kako izbjeći najgore prehlade:

Nosi naočale ili trepći češće

Što je zrak hladniji to je u njemu manje vlage. Centralno grijanje također ga isušuje, što može dovesti do osjećaja suhoće u očima. “Okružene suhim zrakom, suze lakše isparavaju. Stoga je dobro češće treptati, kako bi potaknuli suze i ovlažili oko”.

Suh zrak iritira oko, pa matične stanice potiču proizvodnju suza kako bi se oko zaštitilo od isušivanja. Suze koje u takvim uvjetima proizvodimo imaju smanjenu mogućnost ovlaživanja oka, pa dolazi do upale, čiji su simptomi svrbež, crvenilo, teški i ljepljivi očni kapci.

Hraniš li se u gužvama, gdje ima mnogo ljudi, jedi lijevom rukom

Rukama je moguće prenijeti brojne viruse i bakterije, pa je dobro s jednom se rukom rukovati, a s drugom hraniti. Kada sudjelujem u kakvom društvenom okupljanju uvijek se rukujem desnom, a jedem lijevom rukom.

Prije odlaska uvijek operem ruke ili koristim gel za dezinfekciju kako bi uništila potencijalne viruse i bakterije,

Reci ne toplom vinu ili čašici za ugrijati se

Ispijanje alkoholnog napitka možda trenutačno djeluje kao da ugrije tijelo, međutim prisutnost alkohola u organizmu odvraća krv od pojedinih organa, što rezultira padom tjelesne temperature.

Alkohol proširuje žile, posebice one najmanje, kapilare, pa se krv brže hladi, a temperatura tijela pada. Također, istraživanja su pokazala kako ispijanje alkohola zimi uzrokuje da se tijelo prestane tresti, što je samo metoda kojom ono nastoji ostati zagrijano. Kada se tijelo trese, mišići se grče i stvaraju toplinu.

Ukoliko ste pretili, cijepite se protiv gripe

Djeca, starije osobe i pretile osobe trebale bi se cijepiti protiv gripe. To treba učiniti na vrijeme, budući je pojedinim cjepivima potrebno i do tri tjedna da se u potpunosti aktiviraju u našem tijelu.

Umijesto u prirodi, hodaj po trgovačkim centrima

Niske zimske temperature potiču bolove u zglobovima. Pokazala su to istraživanja o artritisu. Hladnoća i vlaga najgori su neprijatelj oboljelima od artritisa. “Zimi su naši receptori za bol nešto osjetljiviji, pa se ista bol ljeti ne osjeća tako intenzivno kao zimi”, kaže kirurg i ortoped Jonathan Miles.

Osim tople odjeće, on preporuča vruće obloge i kupke, ali i 40 minuta vježbanja, svaki dan, kako bi zglobovi uspješno prezimjeli. “Ukoliko vrijeme dozvoljava, prošećite po svježem zraku, a ukoliko je doista hladno, zadovoljite se šetnjom po zagrijanom trgovačkom centru”, kaže kirurg.

Nosi šal preko nosa

Hladno vrijeme pogoršava astmu. “Osim što su prehlade i gripa u zraku, hladan zrak sam po sebi uzrokuje probleme u sluznici nosa, pa izaziva kašalj i gušenje”, kaže medicinska sestra Cher Piddock, koja radi na bolničkom odjelu za asmatičare. U zimsko doba na njemu je prava gužva.

Mijenjaj jastučnicu svaki tjedan

Učestalo mijenjanje jastučnice spriječava razmnožavanje bakcila, a ukoliko je osoba s kojom dijeliš krevet prehlađena, neka spava sama. Nastoj ovlažiti zrak u kući ili stanu, tako da otvoriš vrata kupaonice i ostaviš kadu punu vode. Suhi zrak je štetan za sve one koji boluju od psorijaze ili ekcema. To posebno vrijedi za male bebe.

Jedi tamnu čokoladu

Ona sadrži teobromin koji pomaže kod sprječavanja kašlja. Dovoljno je dnevno pojesti 450 grama čokolade.

Comments

comments