Promjene tijela kada smo zaljubljeni

87
views

Zaljubljeni je izraz, koji se koristi kako bi se opisao intenzivan osjećaj vezan uz ljubav. U psihologiji se taj fenomen povezuje uz sužavanje svijesti, što može dovesti do pogrešnog razumijevanja i procjenjivanja objekta privrženosti.

Tako zaljubljena osoba pogreške ili mane osobe u koju je zaljubljena može previdjeti ili čak vidjeti kao vrline. Zaljubljenost obično nije trajno stanje, ona postoji tek kao faza te za kraće ili duže vrijeme može izblijedjeti i nestati ili od nje može nastati prava ljubav. Zaljubljenost može biti jednostran osjećaj, odnosno ne mora biti uzvraćen.

Doktor Stanislav Feldman, umirovljeni psihijatar i neurolog za zaljubljenost kaže, da je posesivna, te bazirana na krivim temeljima: fizičkom izgledu partnera, nesigurnosti i težnji za dokazivanjem vlastite vrijednosti. Zaljubljenost je jedna vrsta posesivnosti i nadoknađivanja nečeg što je nedostajalo u djetinjstvu.

Zaljubljenost nastaje pod utjecajem nesvjesnih očekivanja, za koje mi želimo da nam budu ostvarena u životu i koja projiciramo na neku osobu, jer smo uvjereni da je to ‘ona prava’, koja će nam donijeti ljubavnu sreću

Zaljubljivanje je prirodan razvojni proces, kojim se osoba integrira i neutralira predstavu o idealnom partneru i postiže psihičku zrelost. Upravo kroz cikluse zaljubljivanja i odljubljivanja, osoba postepeno postaje sposobna sagledati realnosti osoba koje bira za partnere.

Šta nam se dešava kada smo zaljubljeni?

Poznato je kako zaljubljen čovjek posebno zrači zadovoljstvom i srećom, no manje su poznate skrivene promjene koje se događaju s našim tijelom.

Mozak mijenja aktivnosti u dijeliću sekunde

Ljubav na prvi pogled nam najčešće zvuči kao klišej ili dobro izbrendiran naslov holivudske romantične komedije, no u prilog vjerodostojnosti prvog od koraka zaljubljivanja ide najnovije istraživanje. Naime ljubav aktivira čak 12 područja u mozgu, a ishod je osjećaj zaljubljenosti već u petini sekunde.

Srce usporava ritam

Zaljubljenost utječe na razinu hormona, čega su rezultatusporavajući krvni tlak i otkucaji srca.

Gubimo san

Rezultati istraživanja pokazali su da čovjek u periodu zaljubljenosti gubi oko jedan sat spavanja. Razlog tomu je razmišlajnje o voljenoj osobi koje nas održava budnima.

Bolovi u tijelu popuštaju

Ljubav u mozgu aktivira iste receptore na koje djeluju lijekovi protiv bolova.

Postajemo senilni

Tijekom zaljubljenosti u mozgu dolazi do oslobađanja oksitocina – ljubavnog hormona, koji blokira memoriju pamćenja. Rezultat je osjećaj odsutnosti i zaboravnost.

Aktivira se ljubomora

Situacije u kojima se ne možete kontrolirati kada svog voljenog vidite u razgovoru s drugom ženom ptrve su naznake prave zaljubljenosti. Naime dokazano je kako ljubav utječe na naš osjećaj zaštite voljene osobe, ili drugim riječima ona aktivira ljubomoru.

Hrana postaje slađa

Tijekom istraživanja u kojem su sudjelovali zaljubljeni studenti zadatak im je bio kušati različite namirnice i ocijeniti njihov okus. Rezultati su bili posve neočekivani, naime svi su se složili kako hrana i piće koje su jeli ima sladak okus.

Gubimo koncentraciju

Nesvjesno razmišljanje o partneru narušava naše poslovne vještine, naime jedno istraživanje je pokazalo kako smo tijekom zaljubljenosti slabo usredotočeni za obavljanje zadataka.

Glas postaje viši i tanji

Tijekom komuniciranja s muškarcem prema kojem gaji osjećaje ženin glas poprima višu frenkvenciju i postaje tanak.
Kada imate energije da prevrćete planine, kad vam osmjeh ne silazi s lica, a leptirići u stomaku luduju, pa hodate kao da letite, kad vam se razum muti i kad nije važno šta radite i gdje ste sve dok ste zajedno, zaljubili ste se!

Comments

comments